Home

Nieuws

'Xylella bedreiging voor sector'

LTO, Tuinbranche Nederland en Naktuinbouw organiseren nog in september twee keer de nieuwe workshop 'Beheers Xylella met bedrijfshygiëne'.

De Xyllella-bacterie wordt gezien als bedreiging voor de sector. De workshop moet de deelnemers kennis, vaardigheden én inzichten geven om goede bedrijfshygiënemaatregelen te nemen. Zo krijgt Xylella geen kans om het plantmateriaal aan te tasten. In Nederland is in eerste instantie gekeken naar bedreiging voor de sierteelt, maar in Zuid-Europa zijn groente- fruitplantages aangetast.

Eerder dit jaar zijn noodmaatregelen ingesteld door de Europese Commissie vanwege een uitbraak van deze bacterie in olijfgaarden in de provincie Lecce in 2013. Die liggen vooral op gebeid van importcontrole. De bacterie bleek vaker gespot. Gedurende 2014 en 2015 zijn meerdere partijen koffie sierplanten afkomstig uit Costa Rica en Honduras onderschept door meerdere lidstaten waarbij de bacterie is aangetoond.

De uitbraak in Italië rukt langzaam op gedurende 2014 en zuidelijke lidstaten maken zich ernstig zorgen dat de bacterie kan overgaan naar druif- en citrusgaarden, maar de lijst met mogelijke waardplanten groot met daarin ook 'Nederlandse producten.'

Of registreer je om te kunnen reageren.