Home

Nieuws

Voedselbanken wachten op EU-interventie

Voedselbanken in Nederland wachten op nieuwe leveringen uit een verlengde steunregeling naar aanleiding van de Russische boycot.

De koepel Voedselbanken Nederland zijn nog niet op de hoogte van voorwaarden van zo'n verlenging, maar hopen dat dit de aanvoer van verse producten weer kan stimuleren. De banken spelen een belangrijke rol in het logistiek wegwerken van overschotten via de regionale distributiecentra.

Het is niet duidelijk wanneer de regeling open gaat. Gemikt werd op 1 augustus, maar uitvoerder RVO kon nog geen toelichting geven. De voedselbanken hebben een tekort aan vers product. De gangbare interventieregeling (GMO) van producentenorganisaties leidt niet tot grote hoeveelheden. Wel werken lokale voedselbanken samen met lokale telers en handelsbedrijven.

In 2014 ontvingen de voedselbanken ruim 900.000 kilo verse appelen, peren en diverse groenten zoals paprika en wortelen. In januari werd de regeling verlengd en sindsdien kwam er bijna 500.000 kilo fruit voor de voedselpakketten beschikbaar. Met het einde van de EU-steunregeling op 1 juli daalde ook het aangeleverde volume uit de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.