Home

Nieuws laatste update:1 sep 2015

Polen wil EU-steun voor telers na droogte

De Poolse minister van landbouw Marek Sawicki wil EU-steun om de door droogte getroffen telers en boeren in Polen te compenseren.

Zelf heeft Polen telers al deels gecompenseerd voor de droogteschade, zo werd deze week bekend. Daarvoor trekt Polen circa 32 miljoen euro uit.

Sawicki zei dat maandag op een gemeenschappelijke persconferentie in Berlijn met de Duitse en Franse landbouwministers Christian Schmidt en Stephane Le Foll. Die droogte treft ook boeren en tuinders in andere Oost-Europese landen als Tsjechië.

De drie landbouwministers hebben ter voorbereiding op de ingelaste vergadering van Europese landbouwministers van volgende week maandag geprobeerd tot een gezamenlijke inzet te komen. Frankrijk, Polen en Duitsland leggen binnen de raad van landbouwministers groot gewicht in de schaal.

Marktmaatregelen

De drie ministers hebben op de persconferentie gepleit voor een pakket aan marktmaatregelen, terwijl eerder eurocommissaris Phil Hogan juist recent aangaf weinig te voelen voor marktingrepen. De drie landen willen dat wordt nagedacht over nieuwe prijsmechanismen om al te hoge prijsschommelingen in met name landbouwproducten te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.