Home

Nieuws

Nederland: 45.000 ton interventieruimte

Nederland krijgt in de vierde fase van de Europese opkoopregeling groente en fruit een quotum van 45.000 ton toegekend.

Circa de helft is voor appels en peren en de andere helft voor de producten wortelen en glasgroenten. De regeling is gepubliceerd door de EU en daarmee officieel geopend. Na publicatie van de regeling in de Nederlandse Staatscourant gaat Nederland de regeling ook uitvoeren met terugwerkende kracht.

Voor appels en peren is die 22.500 ton bijna een kwart van wat de Belgen uit de markt mogen halen met EU-steun, al is niet duidelijk of Fruitmasters onder de Belgische regeling wordt geschaard door haar deelname aan de Belgische associatie EFC. De toegekende volumes zijn gebaseerd op de export naar Rusland over de laatste drie jaar voor de boycot, maar ook op het gebruik van de regeling vorig jaar. Nederland heeft minder gebruik gemaakt van de regeling dan België in het eerste jaar en lijkt daarmee ook een lager quotum te krijgen.

De verdeling van het quotum wortelen en glasgroente moet voor Nederland worden vastgesteld. In de regeling dit voorjaar had Nederland het quotum precies verdeeld tussen glasgroente en wortelen om te voorkomen dat peentelers alle interventieruimte zouden innemen. Nederland kan ook besluiten de interventieregeling voor glasgroente te stoppen. Er is niet of nauwelijks gebruik van gemaakt. Nederland liet dit voorjaar de mogelijkheid open te schuiven met ongebruikt interventie.

Of registreer je om te kunnen reageren.