Home

Nieuws

Landgard: groei bij Duitse discounters

De Duitse afzetorganisatie Landgard heeft een reorganisatie in haar groente en fruitdivisie afgerond en verwacht daarmee te kunnen groeien in het kanaal Duitse retail en discounters.

Dat schrijft de afzetorganisatie in het jaarverslag. De Duitse telerscoöperatie heeft in 2014 ook een Pools teeltbedrijf en bedrijven uit China en Vietnam opgenomen, blijkt uit het jaarverslag.

De omzet groente en fruit daalde in 2014 naar 558 miljoen euro, een daling van 5,9 procent.  Deels komt dat door het afstoten van onderdelen van de divisiel Goodeland, maar ook door een nieuw en sneller factureringssysteem voor haar telers. Verder speelde prijsdruk op de Duitse markt de telers parten. Zelf spreekt Landgard van een omwenteling, waarbij de afzetorganisatie de lastige periode achter zich heeft gelaten. De organisatie kan weer de toegevoegde waarde bieden aan leden die het voor de crisisperiode ook had, stelt de organisatie. De winst voor belasting was nog negatief (6,9 miljoen euro) maar lag 21 miljoen euro boven het niveau van 2013 (op een totale omzet van 1,7 miljard euro).

Twee kassen

Door de ontvlechting van onderdelen van Goodeland nam Landgard twee kassen over in Hemmingstedt en Hennstedt. Op het moment van schrijven van het jaarverslag was er overeenstemming over de kassen om deze over te dragen aan in totaal zes telers, waarvan twee biologische telers in Hennstedt. De financiering was op dat moment nog niet rond.

Of registreer je om te kunnen reageren.