Home

Nieuws

'Jammer dat Deprez zo spreekt over The Greenery'

The Greenery noemt het 'jammer' dat de Vlaamse topman Hein Deprez van Greenyard Foods (Univeg) uitspraken doet over The Greenery in het Financieele Dagblad.

Deprez zegt daarin dat The Greenery te lang vastgehouden heeft aan horizontale bundeling en ondanks Europese steun geen betere prijzen wist te realiseren. The Greenery heeft de uitspraken wel vooraf door het Financieele Dagblad kunnen lezen. "Het was aan het einde van de middag. We hebben besloten het te laten gaan, maar wij zouden ons niet zo uitlaten over een concurrent", zegt een woordvoerder.

De uitspraken liggen gevoelig. Greenyard Foods is leverancier van Albert Heijn in Nederland, terwijl The Greenery concurrent Jumbo belevert. The Greenery heeft de weg van verticale ketenintegratie overigens ook al ingeslagen. Aanleiding voor het artikel is dat de omzet van The Greenery en de Nederlandse onderdelen van Greenyard gelijk zouden liggen op 1,1 miljard euro.

Deprez zegt eerst in het artikel niets over The Greenery te willen zeggen, maar doet dat dan toch. 'De coöperatieve gedachte is misschien nobel, maar de uitwerking is niet meer van deze tijd.' Verder zegt Deprez dat telers hun pijlen moeten richten op schakels voorafgaand in de keten, zoals veredelaars, kunstmest- en verpakkingsbedrijven. 'Door beter in te kopen, te innoveren, verlaag je de bedrijfskosten en worden de marges beter.'

Het Financieele Dagblad schrijft dat Vlaanderen de Nederlandse groentehandel overneemt via Greenyard Foods. Niet vermeld is dat The Greenery door verkoop van onroerend goed aan de Belgische vastgoedbelegger WDP dit jaar uit de directe financiële verwacht te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.