Home

Nieuws

Efsa: neonicotinoïden risico voor bij

Parma - De neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid and thiamethoxam kunnen een risico opleveren voor de bij, als ze gebruikt worden bij bespuitingen. Dat concludeert de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa op basis van een risicobeoordeling.

Van de drie onderzochte middelen heeft alleen imidacloprid in Nederland een toelating onder de merknaam Wopro Imidacloprid 70 WG. Het middel kan in de fruitteelt, in de glasgroenteteelt en bij de behandeling van bloembollen worden gebruikt als insectenbestrijder.

Alleen gebruiken bij uitgebloeid gewas

Het Nederlandse gebruiksvoorschrift meldt dat het product gevaarlijk is voor bijen en hommels en dat het alleen mag worden gebruikt nadat het gewas (en bloeiend onkruid) is uitgebloeid. Resten van het product mogen niet in het oppervlaktewater terecht komen, om waterinsecten te beschermen. Aan glastuinders worden extra eisen gesteld om het product te mogen toepassen.

Mogelijk aanscherping toelating neonicotinoïden

De Europese toelatingshouders Syngenta en Bayer hebben officieel nog geen reactie gegeven op de bevindingen van Efsa. Het advies van de Voedselveiligheidsautoriteit zal bij de Europese Commissie op tafel komen. Het kan mogelijk leiden tot een aanscherping van de regels voor de toelating, of ook tot een verbod.

Aantal toepassingen neonicotinoïden al verboden

Twee jaar geleden verbood de Europese Commissie een aantal toepassingen van neonicitinoïden. Het Europese verbod had beperkt effect op de toelatingen in Nederland. Greenpeace ziet in de bevindingen van Efsa redenen om nu te pleiten voor een verdere beperking van de toelating.

Of registreer je om te kunnen reageren.