Home

Nieuws

'EU-interventie krijgt terugwerkende kracht'

De nieuwe EU-opkoopregeling komt na EU-publicatie direct in werking, stelt het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

De regeling zou per 1 augustus ingaan, maar EZ zegt zelf nog te wachten op de Europese publicatie van de verordening. "Die publicatie wordt snel verwacht, mogelijk deze week. Vervolgens werken we  snel aan de publicatie van de Nederlandse regeling die dan een terugwerkende kracht krijgt tot moment van EU-publicatie."

Details over de Nederlandse regeling zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat opnieuw de EU 75 procent cofinanciering biedt en dat de regeling langer openstaat maar een kleiner volume zal inhouden. In Vlaanderen komt de regeling tot stand zonder elementen als groen- of niet-oogsten.

hardfruit en tomaten

Daarmee is de regeling ruim voor aanvang van de hardfruitoogst klaar, zo lijkt het. De inzinking van de tomatenprijs in juli kon er niet mee opgevangen worden. Ondertussen lijkt het donkere weer van de laatste weken de aanvoer en balans op die markt goed gedaan te hebben. Op de daghandel werden maandag betere prijzen genoteerd. Op de veilklok van ZON kon de prijs voor losse tomaten maandag het niveau van 45 cent aantikken.

Bij The Greenery kwam een klokprijs van 34 cent tot stand, waar dat vrijdag nog 20 cent was. Dinsdag (vandaag) kwamen de klokprijzen nog iets hoger. The Greenery noteerde veertig cent voor trostomaten en tot 50 cent voor losse tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.