Home

Nieuws

Dijksma: plannen Monsanto en Syngenta zorgelijk

Staatssecretaris Sharon Dijksma noemt een mogelijke overname van Syngenta door Monsanto zorgelijk.

Het is onderdeel van een bredere tendens naar consolidatie in de wereldvoedselvoorziening, stelt ze. "Ik vind het zorgelijk als de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij enkele multinationals omdat ik vrees dat dit ten koste gaat van de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de voedselzekerheid." Ze schrijft dat na vragen van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Dijksma schetst daarin de mogelijke routes die Monsanto kan belopen om toestemming voor een overname te bereiken. Als sprake is van een Europese dimensie aan de transactie zal de Nederlandse kartelpolitie ACM geen beoordeling geven. De ACM heeft de middelen om partijen te dwingen een beoordeling bij haar te vragen. Dijksma lijkt met haar antwoord een voorschot te nemen op de juridische toetsing door de mededingingsautoriteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.