Home

Nieuws laatste update:17 aug 2015

Britse supers garanderen minimumprijs melk

Na Asda hebben ook de Britse supermarkten Aldi, Lidl en Morrisons een minimum-prijs voor melk afgesproken met hun zuivelleveranciers.

Bij Aldi en Lidl is dat net als bij Asda 28 pence per liter, terwijl Morrisons minstens 26 pence betaalt, maar daarbij ook toezegt dat de hele winter zo te houden.

Winkels eisen dat hogere prijs naar boeren gaat

Hoewel de winkelbedrijven weigeren mee te delen hoeveel ze nu voor hun melk betalen, stellen ze wel alle vier dat de afgesproken nieuwe prijs daarboven ligt. De winkelbedrijven eisen daarbij dat hun melkleveranciers, Dairy Crest, Muller Wiseman, Arla UK en Graham's Family Dairy, de hogere melkvergoeding direct doorschuiven naar de boeren.

Vreedzame acties Britse melkveehouders

Britse supermarkten zijn de laatste weken geconfronteerd met vreedzame acties van melkveehouders die er binnen vallen en demonstratief alle melk opkopen. Bij Morrisons is bovendien enkele malen een distributiecentrum geblokkeerd.

Minimumprijs ruimen boven gemiddelde melkprijs

De minimumprijs van 28 pence, ruim 39 cent, ligt ruim boven de gemiddelde prijs die momenteel voor melk wordt betaald. Volgens de laatste maandopgave van het plattelandsministerie Defra lag dat gemiddelde in juni op 23,66 pence per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.