Home

Nieuws

Bayer en Syngenta kraken Efsa-advies

Bayer en Syngenta, de twee toelatingshouders voor neonicotinoïden in de Europese Unie, hebben zware kritiek op de jongste adviezen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa.

Efsa publiceerde woensdag drie adviezen, waarin werd gesteld dat drie neonicotinoïden bij bespuitingen gevaar opleveren voor bijen en hommels. Efsa is bij de beoordeling uitgegaan van nog niet goedgekeurde richtlijnen, waarbij meer gegevens van de toelatingshouders worden gevraagd. Logisch dat er dan gegevens ontbreken, aldus de bedrijven. Daarbij komt dat beide bedrijven ervan overtuigd zijn dat bij juist gebruik van neonicotinoïden de gezondheid van bijen geen gevaar loopt.

Waarschuwingen niet bevestigd

"We weten nu uit officiële resultaten van monitoring en uit gepubliceerde veldstudies dat de waarschuwingen over de bijengezondheid, die leidden tot beperking van de toelating van neonicotinoïden, niet zijn bevestigd", zegt Syngenta.

Syngenta zegt dat thimethoxam, een van de drie beoordeelde neonicotinoïden, veilig is voor bijen en het milieu.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is volstrekt duidelijk dat er geen enkele veldstudie is die aantoont dat bijen en hommels onder normale omstandigheden te lijden hebben van neonicotinoïden.

Meer gegevens nodig

Bayer en Syngenta zeggen dat de Efsa-rapporten een verkeerd beeld geven, omdat ze bij de beoordeling uitgaan van (nog) niet aangenomen uitgangspunten. Efsa zegt dat gegevens ontbreken om tot een goede beoordeling te komen en sluit daarom niet uit dat er bepaalde risico's zijn. Die nieuwe uitgangspunten vereisen meer gegevens dan er nu beschikbaar en vereist zijn, melden beide bedrijven. Logisch dat er dan gegevens ontbreken, zeggen de bedrijven. "zelfs als de nieuwe richtlijnen waren goedgekeurd, dan nog hadden we tijd gekregen om de extra gegevens daarvoor aan te leveren", zegt Bayer.

Verdere beperking onnodig

Deze nieuwe beoordelingsuitgangspunten zijn in de EU niet geaccepteerd, omdat de meeste lidstaten die onpraktisch vinden. De richtlijn zou tot een verbod leiden op tal van bestaande middelen, waaronder biologische middelen en huis-, tuin- en keukenmiddelen, zegt Syngenta.

Bayer zegt ervan overtuigd te zijn dat neonicotinoïden veilig zijn voor bijen, hommels en het milieu als ze volgens de gebruiksaanwijzing worden toegepast. "wij zijn heel bezorgd over de gezondheid van bijen. We denken echter niet dat de verdere beperking van het gebruik van neonicotinoïden verbetering brengt voor de bijen."

Of registreer je om te kunnen reageren.