Home

Nieuws

'Adviesprijzen voor versproducten'

Als telers en boeren voor product adviesprijzen mogen geven, krijgen consumenten een betere indruk van de waarde van versproducten.

In de aanloop naar de extra landbouwraad op 7 september over de crisis op het platteland dragen veel landelijke boerenorganisaties ideeën aan voor marktregulering. De suggestie van adviesprijzen door telers en boeren komt van de directeur van de Oostenrijkse boerenbond (Bauernbundes), John Abentung. Het is vooral bedoeld om de in Oostenrijk belangrijke regionale afzet te beschermen tegen buitenlandse import.

Daarvoor dienen wel de kartelregels te veranderen, stelt Abentung. Het systeem dat hij voor ogen heeft is vrijwillig en transparant, maar zo ingesteld dat het bewustzijn van consumenten wordt opgebouwd dat voor een gezond kwaliteitsproduct nu eenmaal kosten gemaakt moeten worden. Ook organisaties in Frankrijk hebben volgens Agra-Europe gepleit voor zo'n systeem.

Gezien de daling van de prijzen voor melk, varkensvlees, groente en fruit eist nu ook de directeur van de Oostenrijkse Bauernbundes marktregulerende interventie van de EU. Tegen Agra-Europe zegt hij: "Hoewel de vrije markt wordt geprezen, bleek door het wegvallen van Rusland ook het falen van de markt. Ook de EU heeft hieraan bijgedragen. Nu moeten ze de landbouw, die bijzonder hard werd getroffen door het embargo, niet teleurstellen."

Of registreer je om te kunnen reageren.