Home

Nieuws

Zorg wil zaken als AGF niet centraal inkopen

Zorgkosten in Nederland kunnen dalen als instellingen meer gezamenlijk of scherper inkopen, bijvoorbeeld bij AGF.

Toch lopen instellingen niet warm voor zo'n besparing via centraal inkopen, of zijn ze nog lang niet zover. Dat blijkt uit onderzoek van de dienst GGZ onder 1.300 instellingen. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van VWS. Maar elf instellingen stuurden een vragenlijst terug. Verbetering van de inkoopcondities staan daarmee niet hoog op de agenda van de instellingen, concluderen de onderzoekers ook na gesprekken met zorginstellingen.

GGZ heeft daarop mogelijke besparingen voor zorginstellingen op een rijtje gezet. Voor AGF zijn die er weldegelijk. Het is gebruikelijk dat afdelingen over een bankpas van de instelling beschikken om even snel aankopen te doen voor het avondeten. Het bedenken, voorbereiden en bereiden van de maaltijd maakt onderdeel uit van de dagbesteding van cliënten.

Volgens de onderzoekers moeten instellingen de bankpas innemen en met de supermarkt afspraken over kortingen en verzamelfacturen. Zo is er naast inkoopbundeling veel mogelijk op gebied van inkoopverbetering.

Of registreer je om te kunnen reageren.