Home

Nieuws

WWZ: Belang personeelsdossiers nu veel groter

Door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is het sinds 1 juli van groter belang om personeelsdossiers bij te houden. Onder de nieuwe wet zal zonder dossier de kantonrechter geen ontslag uitspreken vanwege niet of slecht functioneren.

Onder het oude ontslagrecht was een ontslagaanvraag bij de kantonrechter vanwege slecht fiunctioneren ook zonder een personeelsdossier nog wel mogelijk, schetst accountanskantoor Flynth in zijn nieuwsbrief. Doorgaans kon dan een 'verstoorde arbeidsverhouding' ook genoeg reden te zijn. Zonder dossier waarmee de werkgever het slechte functioneren zwart op wit kon aantonen, gaf de rechter de werknemer doorgaans wel een hogere ontslagvergoeding mee.

Onder de nieuwe ontslagrecht in de WWZ is die verstoorde arbeidsverhouding geen reden meer voor ontslag. Zonder dossier kan de werknemer gewoon in dienst blijven. Alleen als de tuinder en zijn medewerker alsnog met wederzijds goedvinden tot overeenstemming kunnen komen over een vrijwillige beëindiging van de arbeidsovereenkomst, kan zo'n disfunctionerende medewerker het veld ruimen. In dat geval zal de tuinder waarschijnlijk wel met een vrij hoge afkoopsom op de proppen moeten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.