Home

Nieuws laatste update:29 jul 2015

'Rusland hekelt re-export Nederlandse sierteelt'

Rusland wil met de EU in gesprek over de veiligheid van Nederlandse snijbloemen die naar Rusland worden geëxporteerd.

Wanneer de EU geen aanpassingen eist van Nederland, zal Rusland mogelijk zelf een importstop invoeren. Volgens het Russische persbureau TASS is de import uit Nederland al tijdelijk stopgezet, maar de Nederlandse handelskoepel voor de sierteelt VGB ontkent dit.

Californische trips

Volgens de Russische voedselveiligheidswaakhond Rosselkhoznadzor blijkt uit tests dat Nederlandse bloemen vaak schadelijke organismen bevatten. In de afgelopen drie maanden zouden 324 EU-zendingen besmet zijn begonnen. In 58 procent van de gevallen betrof het product uit Nederland. In de meeste gevallen is volgens de Russen sprake van besmetting met Californische trips, een klein dun insect. Rosselkhoznadzor meldt niets over een reeds ingevoerde importstop, maar wel dat het inspectiediensten in de EU vraagt geen Nederlands product te certificeren.

Niemand op de hoogte gesteld

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zegt geen meldingen te hebben ontvangen van Rosselkhoznadzor over besmette bloemen. In een verklaring wijst Rosselkhoznadzor op een oud conflict. Het zit de Russen al sinds 2006 dwars dat in Nederland inspectiefuncties van het landbouwministerie zijn overgebracht naar private partijen, waar de overheid dan weer toezicht op houdt. Het Nederlandse ministerie van economische zaken zegt niet door Rusland over een importstop te zijn ingelicht.

Rusland hekelt reëxport

Rosselkhoznadzor zegt dat de wijze waarop Nederland exporteert de situatie compliceert. Nederlands product gaat vaak via andere EU-lidstaten als Tsjechië, Slowakije, Litouwen en Polen naar Rusland en draagt dus fytosanitaire certificaten van deze landen. Het is alweer de derde keer dat een Russisch persbureau melding maakt van een mogelijke importstop; het bleek eerder steeds loos alarm.

Export daalde al fors

Nederland exporteerde vorig jaar voor bijna €230 miljoen aan bloemen en planten naar Rusland. Rusland was toen de vierde grootste afzetmarkt. De eerste maanden van 2015 is de export al ingezakt. Dat komt mogelijk door de waardedaling van de roebel, die importeren voor Russen duurder maakt. Bovendien verkeert de Russische economie zich in een diepe recessie, wat kan leiden tot een terugval in de consumptie van luxegoederen.

Politiek conflict

LTO Nederland zei eerder dat de Russische dreiging met een importstop waarschijnlijk politiek gemotiveerd is. Nederland wil dat de VN een tribunaal instelt dat personen die verdacht worden van het neerhalen van de MH17 vorig jaar kan berechten. Rusland is tegen een dergelijk tribunaal. Nederland en Rusland verschillen ook van mening over van de machtsovername in Oekraïne in 2014. Nederland steunt de nieuwe regering en Rusland steunt separatisten en annexeerde de Krim.

Of registreer je om te kunnen reageren.