Home

Nieuws

Nederland moet import groente beteugelen

Nederland staat in Europa alleen als het gaat om het openhouden van het fytosanitaire importsysteem voor plantaardige producten.

Toch lijkt het erop dat Nederland - als het een half jaar voorzitter is van de Raad van de EU in 2016 - belangrijke concessies moet doorvoeren op dat open systeem, omdat de rest van Europa dat wil.

Een meerderheid van de EU-landen is namelijk voor extra eisen aan invoer van onder meer groente en fruit, bleek op 30 juni tijdens een ministersvergadering van de Raad van Europa. De EU-landen willen een importverbodslijst voor hoogrisico-producten en strengere certificering van onder meer groente en fruit. Zover is het echter nog  niet. De Raad van Ministers moet met het mandaat van de landen in onderhandeling met het Europees Parlement.

Nederland wil een open importsysteem omdat het de belangen van handel zo goed mogelijk wil dienen. Nederland heeft daarin grote economische belangen, maar de risico's op gebied van plantgezondheid worden steeds groter. Ook Nederland heeft daarvan de laatste jaren nadelige gevolgen ondervonden. Nederland heeft tegen het mandaat gestemd op 30 juni, maar moet dat mogelijk zelf toch uitvoeren als Luxemburg dit jaar er niet in slaagt het dossier af te ronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.