Home

Nieuws

Knaagdieren bestrijden alleen mét bewijs

Vanaf vandaag is het gebruik van rodenticiden voor knaagdierbestrijding op en rond bedrijfsgebouwen en in kassen alleen toegestaan aan tuinders die daar een vakbekwaamheidsbewijs voor hebben.

Het bestrijden van overlast door muizen, ratten en andere hinderlijke of schadelijke knaagdieren is vanaf 1 juli 2015 aan extra regels onderworpen. In en om bedrijfsruimtes is daar een diploma voor nodig, dat net als de verplichte spuitlicentie elke vijf jaar ververst moet worden. Ook voor het kopen en in bezit hebben van de middelen is zo'n diploma nodig.

Net als bij het verkrijgen van de licenties voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, is voor het in de wacht slepen van een licentie voor het gebruik van rodenticiden noodzakelijk dat men een cursus volgt. Een van de mogelijkheden om dat te doen is online via www.spuitlicentie.nl. Aan deze bekende e-learningcursus is een module knaagdierbestrijding toegevoegd, die sinds gisteren in de lucht is. Voorlopig is het verkrijgen van een vakbekwaamheidsbewijs rodenticiden alleen voorbehouden aan boeren en tuinders. Waarschijnlijk vanaf het nieuwe jaar kunnen ook medewerkers van agrarische bedrijven het bewijs halen.

Niet in het veld

Het gaat nadrukkelijk niet om de bestrijding van knaagdieren in het veld. Daarvoor gelden andere spelregels, rekening houdend met milieu en met plaagdierbestrijding zoals geregeld in de Flora en Faunawet.

Of registreer je om te kunnen reageren.