Home

Nieuws

'Kleinere EU-interventieregeling voor heel seizoen'

De Europese en Nederlandse overheid verwachten komende week details te publiceren van de nieuwe EU-opkoopregeling voor groente en fruit na verlenging van de Russische boycot.

Daarmee zou per 1 augustus opnieuw een EU-vangnet ontstaan voor verschillende soorten groente en fruit.

Wel lijkt de Europese Commissie de regeling te willen afbouwen. In het beheerscomité groente en fruit besprak de commissie onlangs de voorlopige voorwaarden. Daaruit blijkt dat de EU de regeling over de EU-landen wil verdelen door uit te gaan van de helft van de gemiddelde export over de laatste drie jaar voor het embargo. Vorig jaar werd in de eerste opkoopregeling nog uitgegaan van de volledige export van die drie jaar, maar lidstaten hebben de kans gehad alternatieve markten te zoeken, stelt de Europese Commissie. Daarnaast wil de Europese Commissie de quota corrigeren naar de aanspraak die landen tot dusver hebben gedaan op de regeling. Wat dat betekent voor bijvoorbeeld glasgroente is niet bekend. Nederland heeft hiervan nog nauwelijks product opgekocht via de regeling.

De Europese Commissie wil in de nieuwe opkoopregeling een heel seizoen afdekken. Duitsland heeft gevraagd de toegekende volumes voor Duitse telers te schrappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.