Home

Nieuws

Franse tuinders houden importgroente tegen

Ook tuinders hebben zich gemengd in de Franse protestacties van tot nog toe vooral veehouders.

Ze keren zich tegen import door vrachtwagens tegen te houden. Maandag werd daartoe op verschillende locaties een ouderwetse grenscontrole ingevoerd door een groep tuinders.

Een vrachtwagen met artisjokken uit Hongarije wordt tegengehouden aan de grens met Duitsland. Een woordvoerder van de actie zei op het NOS Journaal: "De loonkosten zijn er twee derde lager dan bij ons. Dat is oneerlijke concurrentie." De vrachtwagen lijkt om te keren.

LTO spreekt ondertussen zorgen uit over de Franse boerenacties die indruisen tegen een vrij verkeer van goederen in Europa. LTO vreest dat de Franse overheid supermarkten gaat dwingen Franse producten te verkopen.

De Franse tuinders willen vooral dat de loonkosten in Europa gelijk getrokken worden. "In Duitsland is het minimumloon 7,40 euro per uur. Wij betalen ze 9,80 euro per uur. Dat is niet normaal en moet gelijk getrokken worden", zegt een andere protesterende tuinder.

Of registreer je om te kunnen reageren.