Home

Nieuws

CDA: roep Franse ambassadeur op matje

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) wil dat Nederland de Franse ambassadeur op het matje roept vanwege de Franse boerenacties.

Geurts heeft begrip voor onvrede bij boeren over lage prijzen en een belabberde marktpositie, "maar van andermans eigendommen blijf je af". Dat de Franse regering haar burgers vraagt Franse waar te kopen, is volgens hem "de bijl aan de wortel van de interne markt."

'Franse politie laks'

Zoals de Britten zich afvragen waarom de Franse politie Calais maar niet weet te beveiligen, zo vraagt Geurts maar ook zich af waarom de Franse politie het stoppen, saboteren en leegroven van buitenlandse vrachtwagens met voedsel niet stopt. Het is ook een vraag die VVD-kamerlid Helma Lodders in Kamervragen aan minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt. Ze gebruikt de term plundering.

'Verspilling van andermans waar'

"Het wei en room loopt over de weg", aldus Geurts. "Producten die door een ander met zorg zijn gemaakt en waar je vanaf blijft." Geurts vindt dat Nederland zich net als Spanje hard moet opstellen. "Het is onacceptabel en wel wat meer waard dan het sturen van een brief." Daarmee doelt Geurts op een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma naar Parijs stuurde. De ambassadeur moet om uitleg worden gevraagd.

Ondertussen is Geurts wel van mening dat de landbouwcrisis in Europa moet worden bezworen. Hij verwijst naar een noodplan van zijn partijgenoot Annie Schreijer-Pierik, die in het Europees parlement de christendemocratie vertegenwoordigt. "Als de prijzen zo blijven dalen, dreigt een deel van onze landbouw familie- en gezinsbedrijven uit Europa te verdwijnen", aldus Schreijer-Pierik, die net als Geurts wortels heeft in de varkenshouderij.

Europees noodfonds

De politica uit Hengevelde roept daarom op tot effectievere inzet van het hernieuwde Europese noodfonds. Tevens pleit ze voor spoedsteun voor boerensamenwerking ter verbetering van hun ketenpositie. Boeren en tuinders moeten door hun bijzondere positie minder worden belemmerd door mededingingsregels, zo echoot Schreijer-Pierik een stokpaadje van landbouworganisatie LTO Nederland. Ten slotte vraagt Schreijer-Pierik voor het terugdringen van de regeldruk voor de Europese landbouw.

Extra overleg met bewindspersonen

Geurts heeft met de steun van regeringspartijen VVD en PvdA maar ook de fracties van PVV, SP en ChristenUnie een extra Algemeen Overleg aangevraagd dat plaats zou moeten vinden vóór een speciale Europese landbouwraad op 7 september. In een Algemeen Overleg wordt spreekt een Kamercommissie met één of meer bewindspersoon over het beleid. Geurts is vooral nieuwsgierig naar de opstelling van het kabinet binnen de landbouwraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.