Home

Nieuws laatste update:2 jun 2015

Veel vragen over nieuwe Omgevingswet

De PvdA en de SP zijn bezorgd over de financiering van de Omgevingswet. Die nieuwe wet moet zorgen voor een enorme vereenvoudiging in de regelgeving rond ruimtelijke ordening en leefomgeving.

Dat bleek maandag tijdens een debat over de wet die 26 bestaande wetten moet bundelen. ,,Ik heb zorgen over de financiële kant'', zei Albert de Vries (PvdA). De wet zou €650 miljoen  opleveren, maar is de handhaving, uitvoering en het toezicht wel goed gefinancierd, vroeg hij zich af. Ook SP, D66 en ChristenUnie willen meer helderheid over de kosten en baten.

In de Kamer is brede steun voor de hoofdlijnen van het plan van minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu). Het moet ervoor zorgen dat bedrijven en burgers straks minder vergunningen hoeven aan te vragen. Ook moet dat sneller en gemakkelijker gaan. De wet moet in 2018 in werking treden.

Procedures nu nog stroperig en kostbaar

De procedures zijn volgens Hayke Veldman (VVD) nu te stroperig en te kostbaar. Als voorbeeld noemde hij de bouw van een brug over de Waal bij Nijmegen waarvoor 148 vergunningen nodig waren. "Dat past niet bij de nieuwe dynamiek van deze tijd.''

De Kamer zit nog met een reeks zorgpunten. Zo zijn PvdA, SP, GroenLinks en D66 bezorgd over de mogelijkheden die de wet biedt om vergunningen van veehouderijen te weigeren als er mogelijk negatieve effecten voor de volksgezondheid zijn. CDA pleit voor behoud van de plattelandswoning in de nieuwe wet.  D66 en ChristenUnie pleitten verder voor vroegtijdige participatie van burgers. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit leidt tot snellere en betere beslissingen, aldus Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Moeite met AMvB's

Vooral GroenLinks en SGP hebben moeite met het feit dat Schultz veel gebruik maakt van Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's), waarvoor geen instemming van de Kamer nodig is. ,,Er is een betere betrokkenheid van het parlement nodig'', zei Roelof Bisschop van de SGP tijdens de acht uur durende inbreng van de Kamer.
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) beantwoordt de vragen van de Tweede Kamer schriftelijk, waarna het debat volgende week wordt hervat.

Of registreer je om te kunnen reageren.