Home

Nieuws

Nederland weer tweede grootste exporteur

Nederland was in 2014 opnieuw de tweede grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten wereldwijd.

Vanuit Nederland werd vorig jaar voor $108 miljard, bij de huidige koers €95 miljard, aan agrarische producten uitgevoerd. De VS was met een exportwaarde van $174 miljard opnieuw de grootste exporteur.

Nederland valt op
Dat blijkt uit cijfers van VN-agentschap Comtrade, die zijn gepubliceerd door Agro Berichten Buitenland, een blad van het ministerie van Economische Zaken. Het betreft een vergelijking in dollars en naar het volume is niet gekeken. Ook telt doorvoer van producten volledig mee in de cijfers. Toch is opmerkelijk hoe Nederland zich tussen grote landen als de VS, Duitsland en Brazilië nestelt.

Export toegenomen
De Nederlandse uitvoer groeide volgens de data met 1,2 procent. De Amerikaanse export groeide met bijna 5 procent. Nummer drie Duitsland noteert een groei van ruim 2 procent en overschreed net de $100 miljard-grens. Stevige dalingen zijn te zien in Brazilië, waar de waardedaling van de munt niet helpt, en in België en Frankrijk.

China flink gegroeid
Nederland is onder meer een grote exporteur van zuivelproducten, bloemen en planten, groente en fruit en vlees. Zes van de tien grootste exporteurs betreft lidstaten van de EU. Alles bij elkaar opgeteld is de EU zowel de grootste importeur als exporteur van landbouwproducten. China is wellicht een opvallende verschijning in de top 10. Hoewel het land bekend staat als een hele grote importeur, is China uitgegroeid tot een grote exporteur van onder meer champignons en appels.

Of registreer je om te kunnen reageren.