Home

Nieuws

Italiaanse tomatentelers klem met mrl

Italiaanse tomatentelers zitten knel bij residunormen voor de werkzame stof fluanizam bij schimmelbestrijding.

Het Europese voedselveiligheidsbureau Efsa stelt een uitbreiding van de mrl-norm voor. De norm van 0,3 milligram per kilo tomaat blijft ruim binnen de gezondheidsnormen, concludeert de Efsa na uitgebreid onderzoek. Voor de stof gold een mrl-norm van 0,01 milligram per kilo product.

In Nederland is de stof alleen toegestaan in middelen in de aardappelteelt, maar in Italië vindt een deel van de verse tomatenproductie buiten de kas plaats en vaak in teeltrotatie. Het middel wordt daarbij veelvuldig gebruikt. Uit een proef met acht partijen tomaten vond de Efsa residu-uitkomsten van 0,2 tot 0,5 milligram per kilo product (ppm).

Voor de Nederlandse teelt heeft de uitbreiding van de mrl-norm dan ook geen gevolgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.