Home

Nieuws

'Groente- en fruitresten verwerken tot chemicaliën'

De provincie Noord-Holland ziet kansen voor verwerking van groente- en fruitresten tot basischemicaliën.

De provincie liet onderzoeken hoeveel reststromen in de Noord-Hollandse economie via hergebruik en verwerking voor verwaarding in aanmerking komen. Groente- en fruitresten blijkt met 55.500 ton de belangrijkste categorie. De TU Delft onderzocht de verwerkingsmogelijkheden en zal de bedrijven helpen om die waarde vermeerdering ook door te voeren.

De huidige bestemming is vaak diervoeder of vergisting, maar er zijn kansen op waarde vermeerdering. Zo kunnen technieken als hydrolyse en fermentatie gecombineerd worden.  Groente- en fruitresten kunnen door deze combinatie worden verwerkt tot basischemicaliën. Het voordeel van deze combinatie is dat restmaterialen kunnen worden verwerkt. Er ontstaat geen druk op voedselprijzen

Uit het rapport blijkt dat een snijderij van groente en fruit betrokken is bij onderzoek naar het verwerken van de resten uit de snijderij tot sap en vezels voor humane consumptie. Dat zou gaan om 21.800 ton wat nu als veevoer wordt afgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.