Home

Nieuws

Geen bewijs klimaatwinst biogroente

Wetenschappelijk is nog altijd geen conclusie te trekken dat biologische groente- en fruitteelt klimaatvriendelijker is dan gangbaar.

De verschillen tussen gewassen, grondsoorten en regio's zijn daarvoor te groot, concluderen onderzoekers van het bureau CLM Onderzoek en Advies en het Louis Bolk Instituut.

Een literatuurstudie laat zien dat studies verschillende uitkomsten hebben voor energieverbruik per product en de productie groente en fruit per hectare. De meeste van de tot nu toe gedane studies geven aan dat het energiegebruik per eenheid product van biologische productie gelijk is (2 studies) of lager (4 studies), en hoger (2 studies). Voor biologische melkveehouderij is volgens de onderzoekers wel voldoende bewezen dat deze 10 tot 20 procent klimaatvriendelijker is. Daarvoor is wel rekening gehouden met landgebruik (geen soja nodig voor veevoer) en organische stoffen in de grond.

Productie

De onderzoekers verwijzen naar studies die wijzen op een lagere productie groente en fruit voor biologische teelt. Tegelijk zijn er ook studies die wijzen op teeltmethodes waarbij biologische telers de opbrengst van gangbare teelt kunnen evenaren, zoals gewasrotatie en multi-cropping. Er zijn zelfs onderzoeken die wijzen op een hogere opbrengst van biologische productie, zoals bij biologische appels en blauwe bessen.

Of registreer je om te kunnen reageren.