Home

Nieuws laatste update:5 jun 2015

'Elke ambtenaar moet dag op tuin meelopen'

Elke ambtenaar van het directoraat-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van Economische Zaken moet minimaal één dag per jaar op een bedrijf 'stage lopen'. Dit zegt Jan Klink, landbouweconoom bij het ministerie.

Hij liep woensdag een dag mee op een biologisch akkerbouwbedrijf van Stefan Maerman in Dronten (Flevoland), samen met collega Ilona van de Velde.

Woensdag en donderdag lopen ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken een dag mee op agrarische ondernemingen van leden van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Kirsten Haanraads, algemeen secretaris NAJK: "Aanleiding is de wens van NAJK om kennisuitwisseling en bewustwording te bevorderen tussen onze achterban en de ambtenaren die het beleid vormgeven waar onze boeren en tuinders dagelijks mee te maken hebben."

Dagje Praktijk voor ambtenaren

In september van dit jaar zal een tweede zogenoemd 'Dagje Praktijk' worden georganiseerd. Dan zal ook de 'terugkomdag' op het ministerie van Economische Zaken plaatsvinden. "We verwachten dat er dit jaar zo'n 25 boeren en/of tuinders en 50 ambtenaren zullen deelnemen", aldus Haanraads.

Het gaat nu vooral om ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken maar ambtenaren van andere ministeries, zoals van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben animo en nemen deel. Het NAJK sluit geen ministerie uit.

Ambtenaren zien nut in van stage

De 'stagelopers' Klink en Van de Velde zien veel nut in een ambtenarenstage op de boerderij. Van de Velde: "Ik ben een stadsmens. Ik vond het leuk om te kijken hoe het in de praktijk gaat." Ze vindt het 'Dagje Praktijk' een goed initiatief en nuttig om zodoende te zien hoe het in werkelijkheid aan toe gaat om de boerderij.

Klink gaf zich op voor deze snuffelstage om in de praktijk te zien wat goed gaat en wat minder goed. Het viel hem op dat de ondernemer goed kijkt waar de kansen liggen. Klink: "Ik zie ook dat de decentrale overheden wat moeilijk doen om dingen gerealiseerd te krijgen. Dat is jammer. Ondernemerschap zou meer gestimuleerd moeten worden."

Leuk en leerzaam, maar nog niets gedaan

Klink en Van de Velde vonden de dag leuk en leerzaam, maar een kritiek puntje hebben ze ook. Van de Velde: "We vonden het jammer dat we niet letterlijk de handen uit de mouwen hebben kunnen steken. We hebben veel gepraat en gezien, maar hadden ook graag wat gedaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.