Home

Nieuws

Coöperaties opener over ledenbinding

Coöperaties gaan hun beleid rondom ledenbinding, toezicht en coöperatief ondernemen beter communiceren.

De Nationale Coöperatieve Raad (NCR) heeft een gedragscode voor haar leden daarop aangepast. Bij de NCR zijn zo'n tweehonderd agrarische coöperaties betrokken. De coöperatie moet in het jaarverslag vermelden hoe de principes en regels van de code zijn nageleefd. Dat betekent ook uitleggen als een regel niet is toegepast. De code is een hulpmiddel, stelt de NCR.

De 'regels' komen van de leden zelf. Prestaties van NCR-leden zijn gebruikt in de code om tot een 'best practise' te komen.

In 2014 kondigde NCR al aan dat betrokkenheid van telers hoog op de agenda staat. Directeur van NCR Arjen van Nuland maakte toen ook al onderscheid tussen telersverenigingen die alleen om GMO zijn opgericht en oudere veilingcoöperaties. De NCR wijst op service, betaalzekerheid, assortiment en afzetpositie als zaken die leden binden.

Of registreer je om te kunnen reageren.