Home

Nieuws

369 partijen AGF aan EU-grens geweigerd in '14

EU-lidstaten hebben in 2014 elkaar gewaarschuwd voor 620 partijen groente en fruit waarmee problemen waren.

Daarvan zijn 369 partijen aan de EU-grens geweigerd en vaak vernietigd. Dat blijkt uit het voorlopige jaarverslag van het EU-meldsysteem Rapid Alert System for Food en Feed.  Bulgarije vernietigde 20 partijen verse paprika of tomaat uit Turkije. Het gaat daarnaast ook veelal om tropische producten of gedroogd fruit.

In dat jaar 2014 steeg het aantal waarschuwingen voor pesticideresidu (licht), een steeg het aantal meldingen wegens vondsten van pathogene micro organismes. Het aantal meldingen van giftige stoffen door schimmels (mycotoxines) daalde licht.

Toch staat het risico van schimmels (mycotoxines) op groente en fruit nog steeds in de toptien van risico's. In 2014 werd 37 keer aflatoxine aangetroffen in vooral gedroogd fruit uit Turkije, vooral door Bulgarije. Ook dichloorvos op gedroogde bonen uit Nigeria staat in die toptien. Engeland meldde vooral deze vondsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.