Home

Nieuws laatste update:5 mei 2015

ZLTO-investeringsvehikel uit bijzonder beheer

Na Vion verlaat ook aandeelhouder NCB Ontwikkeling, eigendom van ZLTO, de afdeling bijzonder beheer van de banken.

Dat bevestigt een woordvoerder. NCB Ontwikkeling is betrokken bij glastuinbouwontwikkeling in Noord-Brabant, zoals het glasgebied Nieuw-Prinsenland. NCB Ontwikkeling was vanwege de malaise bij vleesverwerker Vion ook in bijzonder beheer geplaatst. De woordvoerder zegt dat zonder Vion's nieuwe krediet NCB Ontwikkeling ook uit bijzonder beheer was geplaatst.
Vion leent €100 miljoen van ABN Amro en NIBC Bank. Vion neemt daarmee afscheid van huisbankier Rabobank. Laatstgenoemde plaatste ook NCB Ontwikkeling in bijzonder beheer, al zegt een woordvoerder van ZLTO dat voor zover hem bekend geen sprake was van een hogere rente of andere speciale maatregelen. Over wat wel de exacte gevolgen waren van bijzonder beheer wil ZLTO niet ingaan. Wel zegt de organisatie financieel gezond te zijn.
De financiële situatie bij Vion heeft de afgelopen jaren een grote impact gehad op ZLTO, dat een groot deel van haar vermogen in de vleesgigant had geïnvesteerd. Vion keerde jarenlang een jaarlijks dividend uit van €16 miljoen. Het geld werd onder meer ingezet voor projecten en nieuwe investeringen in de landbouw in het gebied waar de circa 16.000 leden actief zijn. Het dividend viel weg wat ZLTO dwong tot een reorganisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.