Home

Nieuws

Teler gaat vrijuit door verkoop bedrijf

Een voormalig champignonkweker uit de gemeente Maasdriel gaat vrij uit omdat hij zijn bedrijf tijdens de bezwaarprocedure heeft verkocht en daardoor geen mogelijkheid meer had een illegale situatie te beëindigen. De gemeente Maasdriel kan hem daarom geen dwangsom opleggen. Tot die conclusie kwam de rechtbank Gelderland woensdag.

De voormalig champignonkweker had In 2001 een bouwvergunning gekregen voor het bouwen van een champignonkwekerij. In 2008 was het bedrijf gerealiseerd. Eind 2012 werd hem een last onder dwangsom opgelegd omdat het bedrijf niet volgens de vergunning gebouwd was. De kweker maakte daar bezwaar tegen. De voorzieningenrechter schorste het gemeentelijke besluit. Eind 2014 verklaarde de gemeente Maasdriel het bezwaar van de kweker ongegrond. De kwekerij moest worden aangepast zodat het binnen de bouwvergunning zou passen, de dwangsom als de kweker in gebreke zou blijven werd op €50.000 gesteld. In de tussentijd had de voormalig champignonkweker zijn bedrijf begin 2014 verkocht.
De rechtbank stelt dat voor het opleggen van een last onder dwangsom de overtreder het feitelijk in zijn macht moet hebben om aan de illegale situatie een eind te maken. De gemeente heeft de rechtbank niet kunnen overtuigen van het feit dat dat in deze zaak het geval was. Ook is het volgens de Gelderse rechtbank niet zo dat het bedrijf verkocht is om onder de dwangsom uit te komen. Het besluit van Maasdriel wordt vernietigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.