Home

Nieuws

Syngenta wijst bod van Monsanto af

Syngenta bevestigt dat het onlangs ongevraagd een overnamebod van circa 40 miljard euro heeft ontvangen van Monsanto. De Raad van Bestuur van Syngenta wijst echter het bod af omdat het onvoldoende rekening houdt met de belangen van aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Met de verklaring reageert Syngenta op de berichten die vorige week in de media verschenen. Monsanto wil Syngenta overnemen voor een prijs van 432 euro per aandeel waarvan 45 procent in cash. Dit komt neer op een overnamesom van circa 40 miljard euro. Volgens de Raad van Bestuur van Syngenta getuigt het bod van onderwaardering van de werkelijke waarde van Syngenta en van onderschatting van de uitvoeringsrisico's die aan een overname vast zouden zitten gezien de regelgeving en publieke opinie in vele landen.

Sterk groeipotentieel

Volgens topman Michel Demaré van Syngenta weerspiegelt het bod van Monsanto niet de uitstekende groeimogelijkheden van Syngenta en zijn marktleidersposities. "Syngenta is wereldmarktleider in gewasbescherming, nummer drie in zaaizaaden en het eerste bedrijf dat geïntegreerde oplossingen biedt aan de teler. De waarde van het concern wordt op korte termijn sterk beïnvloed door wisselkoersen en grondstofprijzen. Maar op langere termijn zijn de vooruitzichten erg gunstig. Opkomende markten zijn verantwoordelijk voor ruim 50 procent van de omzet. Daar wordt de groei al vijf jaar achtereen in dubbele cijfers geschreven. We hebben een sterke 'pijplijn' van innovatieve gewasbeschermingsproducten die een piekpotentieel hebben van 3 miljard dollar in omzet."

Snijden in kosten

Syngenta zegt op schema te liggen bij het uitgebreide programma om dit jaar 237 miljoen euro te besparen en in 2018 een totaal van 895 miljoen euro. Syngenta heeft ruim 29.000 werknemers in dienst in 90 landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.