Home

Nieuws

'Sta marktafspraken telers toe na Aholdfusie'

Telers en telersorganisaties moeten meer ruimte krijgen om samen te werken en afspraken te maken. Fusiegesprekken tussen Ahold en Delhaize laten zien dat retail steeds machtiger wordt.

Dat vindt SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij deed al verscheidene voorstellen voor verruiming van het mededingingsbeleid voor de primaire sector. Dijkgraaf, ook hoogleraar 'Empirische economie van de publieke sector' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, verwacht niet dat mededingingsregels een dergelijke fusie in de weg zal staan. "Het bericht geeft wel aan dat op retailniveau sprake is van doorgaande concentratie. En dus krijgen ze meer macht. Het is daarom van belang dat telers en telersorganisaties meer ruimte krijgen om samen te werken en afspraken te maken. We doen daar als SGP regelmatig concrete voorstellen voor. Dat blijven we doen."

Eerder stelde Dijkgraaf al dat het McKinsey-traject een gouden kans is voor de sector om de ruimte te claimen voor meer samenwerking. In de vorm van een tuinbouwakkoord, zoals dat onlangs ook voor energie in het Energieakkoord gebeurde. Zo'n marktakkoord voor tuinbouw is nodig om tot een eerlijke prijs te komen en telers extra kosten door Nederlandse eisen voor milieu en duurzaamheid terug te laten verdienen, vindt het kamerlid. Op termijn zouden daarmee alle subsidies afgeschaft moeten worden, vindt de SGP.

Of registreer je om te kunnen reageren.