Home

Nieuws

Skal zet één bio AGF-leverancier onder toezicht

Toezichthouder in de biologische sector Skal heeft een Duitse importeur van groente en fruit onder toezicht gesteld.

Skal had op een partij grapefruit uit Zuid-Afrika resten van een verboden bestrijdingsmiddel gevonden. Het was de enige vondst in een steekproef met 48 monsters van verse groente en fruit vorig jaar augustus bij een reeks handelsbedrijven, groothandel en winkels.

Op 47 monsters werd geen resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen, stelt Skal in haar jaarverslag over 2014. De producten kwamen uit 10 EU-landen en 6 niet-EU-landen. Van de vondst bij grapefruit werd melding gedaan bij de Duitse autoriteiten.

Skal vond meer afwijkingen dan in voorgaande jaren. Dit is te verklaren door het groeiend aantal gecertificeerden, verscherpte inspecties en de focus op inspectiekwaliteit. Ten opzichte van 2013 is het aantal overtredingen dat direct invloed heeft op de bio-status van een product afgenomen.  Van de geconstateerde ernstige overtredingen zijn er 506 geschreven bij productiebedrijven. Bij boeren en tuinders zijn in 2014 veel overtredingen geschreven op uitgangsmateriaal, gebruikte meststoffen en aangeboden rantsoen. Skal had ook een focus op dierhouderij in 2014, door met name flitsbezoeken op weidegang.

Of registreer je om te kunnen reageren.