Home

Nieuws

KCB: Meer afkeuringen, minder tuchtzaken

KCB-inspecteurs hebben in 2014 duidelijk meer partijen afgekeurd bij reguliere kwaliteitscontroles bij handel en teeltbedrijven, maar ook via gerichte risicocontroles.

Toch zijn er minder tuchtzaken gevoerd en geen zware boetes of strafrechtelijke onderzoeken gestart. Dat blijkt uit het jaarverslag 2014.

Zo waren er in 2014 in totaal 97 afkeuringen in de tomaat waarvan 52 keer bij Nederlands product. De redenen, die hieraan ten grondslag lagen, waren voornamelijk de onjuiste of (deels) ontbrekende aanduidingen.

In de tweede helft van het jaar is voortdurend aandacht geweest voor de 'blanco dozen' zonder aanduiding van het land van oorsprong en het mogelijk omkatten van producten. Daarmee zou de Russische boycot omzeild worden. KCB keek ook naar risico's als bruinrot in peren en land van herkomst bij champignons. Het leidde tot meer vondsten. Het aantal controles is wel met ongeveer 300 gedaald ten opzichte van 2013, terwijl het aantal afkeuringen met ongeveer 45 is toegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.