Home

Nieuws

Effect Wet werk en Zekerheid op agrarische sector landelijk 'nieuws'

Wellicht wat laat, maar de landelijke media hebben de problemen waar telers met tijdelijk personeel tegenaan lopen vanwege de Wet Werk en Zekerheid, opgepikt als nieuws.

De aanzet daartoe is een interview van LTO-voorzitter Janmaat op BNR Nieuwsradio, waarin hij aandringt op het maken van uitzonderingen in de uitvoering van de nieuwe wet voor de agrarische sector.

Land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland wil voor oogst- en seizoensarbeiders uitzonderingen in de nieuwe flexwet. De Wet Werk en Zekerheid, die per 1 juli van kracht is, pakt niet goed uit voor een deel van het werk in de agrarische sector. LTO dringt aan op het maken van uitzonderingen. "Er zijn nu eenmaal pieken in de arbeid voor seizoenswerk", zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. "In de wet is opgenomen dat je heel snel op een vast contract zit als je een onderbreking hebt van korter dan zes maanden. Maar dat willen de medewerkers bij ons die tijdelijk werk hebben helemaal niet."

Volgens Maat heeft de minister de mogelijkheid om uitzonderingen te maken. In de agrarische sector zou dat rond oogstwerk moeten. Ook de termijn waarop iemand een vast contract krijgt moet terug van zes maanden naar drie maanden. "Flexwerk moet niet nog flexibeler worden, waardoor we flexwerkers moeten ontslaan die dan vervolgens als uitzendkrachten terugkomen."

Signaal

Bij het sluiten van het sociaal akkoord enkele jaren geleden, en dat de aanzet vormde voor de wetgeving die per 1 juli van kracht is, is al op het probleem van oogst- en seizoensarbeiders gewezen, zegt Maat. Maar met de wet voor de deur wil  LTO nogmaals een signaal afgeven naar de minister. Er is geen sprake van dat de werkgeversorganisatie niet meer achter de handtekening onder het akkoord staat.

Er is kritiek op hoe werkgevers om lijken te gaan met de flexwet, vooral uit de hoek van de vakbonden. De wet is bedoeld om flexwerkers meer zekerheid te bieden, maar in de praktijk lijken veel bedrijven oproepkrachten te ontslaan, zodat ze niet vast komen te zitten aan vaste contracten.
Bron: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.