Home

Nieuws

Tarieven importcontrole tegen het licht

Het ministerie van Economische Zaken rondt op dit moment vergelijkend onderzoek af naar de kosten van invoer van versproducten, waaronder groente.

Daarin laat het ministerie onderzoeken hoe de tarieven voor bijvoorbeeld fytosanitaire inspecties zich verhouden tot omringende landen. Er bestaat vrees dat Nederland zich door de kostendekkende tarieven benadeelt. Partijen als de VVD vrezen dat Nederland daardoor handel misloopt.

Volgens het ministerie van EZ kan het niet zo zijn dat alleen de tarieven vergeleken worden. Het gaat ook om de servicegraad die wordt geboden om bijvoorbeeld snel product door te voeren. Nederland is met het stelsel van particuliere uitvoerders daarin flexibel. De uitkomsten van dat onderzoek worden binnenkort bekend gemaakt.

Het gaat vaak om fytosanitaire inspecties. Juist daar lijkt Nederland meer behoefte aan te hebben. De NVWA concludeerde afgelopen week dat in nieuwe verscherpte inspecties ook meer risico-insecten gevonden worden. Zo denkt de NVWA dat jaarlijks vijfhonderd partijen rozen in Nederland op de markt komen, besmet met Afrikaanse fruitmot.

Of registreer je om te kunnen reageren.