Home

Nieuws

Superverlies voor Britse supermarkt

De Britse supermarkt Tesco heeft in het boekjaar tot 1 maart een verlies geleden van bijna €8,9 miljard. Een jaar eerder kwam Tesco nog €3,1 miljard in het rood.

Het verlies is voor een groot deel te wijten aan een afschrijving van €6,5 miljard op onroerend goed maar dat wordt weer veroorzaakt doordat Tesco snel terrein en klanten verliest. Het winkelbedrijf heeft eerder aangekondigd 43 zaken te sluiten en nog eens een gelijk aantal nieuw-geplande te schrappen.

Het verlies is het grootste in de bijna 100-jarige geschiedenis van Tesco zelf en ook één van de hoogste bedragen die ooit in het Britse bedrijfsleven zijn voorgekomen. ''Het is een erg moeilijk jaar geweest,'' stelt topman Dave Lewis dan ook. ''De resultaten weerspiegelen een verslechtering in de markt en een uitholling van onze concurrentiekracht.'' Dat laatste komt ook in Groot-Brittannië vooral door de opmars van discounters Aldi en Lidl die er aan de lopende band nieuwe filialen openen en klanten uit alle lagen van de bevolking weten aan te trekken.

Op de thuismarkt zag Tesco de vergelijkbare omzet met 3,6 procent teruglopen. Ook elders gaat het echter slecht. In de winkels in Oost-Europa en Ierland daalden de verkopen met 6,3 procent terwijl in Azië de operationele winst ruim 15 procent lager uitkwam. Topman Lewis zegt weinig hoop te hebben dat het dit jaar beter zal gaan omdat de economische omstandigheden nog altijd moeilijk blijven. Wel ziet hij de eerste tekenen dat zijn herstelplan vruchten af begint te werpen. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.