Home

Nieuws

Hollandse voorpost in tuinbouwontwikkeling Balkan

KG Greenhouse & KG Systems in Bergschenhoek en Balkan Greenhouse hebben vrijdag 17 april officieel hun demonstratiekas van 800 vierkante meter geopend in de Macedonische stad Sveti Nikole. Aan het project zijn inmiddels nog tien Nederlandse bedrijven en onderwijsinstellingen verbonden.

"Eerst zien, dan geloven. Dat gezegde gaat zeker op voor Macedonië", stelt mede-initiatiefnemer Bernardo Greeve, directeur bij KG Greenhouses bij de officiële opening in Sveti Nikole, een stad op ruim een uur rijden van de hoofdstad Skopje.

Greeve is trots dat het is gelukt om samen met zijn Macedonische zakenpartner Aleksandar Stojkov van Balkan Greenhouse het 'Horticentar' op te bouwen. "Veel Macedoniërs hebben sterk de neiging om er van uit te gaan dat moderne tuinbouwtechnologie in hun land geen haalbare kaart is. Aleksandar heeft met zijn eindeloze doorzettingsvermogen het tegendeel bewezen."

De kas telt drie verschillende afdelingen, waar op duurzame wijze tomaten worden gekweekt op verschillende ondergronden. Daarnaast wordt in het derde compartiment op tafels ook rode sla, aardbeien en spinazie geteeld. Ook komkommers en paprika's staan binnenkort op het programma.

Televisiezenders

De officiële opening werd bijgewoond door onder andere de Nederlandse ambassadeur Joop Scheffers en de Macedonische landbouwminister Mihail Cvetkov en vastgelegd door drie nationale televisiezenders. "Op zich is Macedonië een relatief kleine markt, maar het is vooral de aanpak van dit project dat aanspreekt," vindt Greeve. Hij merkt op dat er steeds vaker bij de opbouw van glastuinbouwprojecten ook nazorg wordt geleverd met de inbreng van expertise in de teelttechniek door in dit geval Royal Brinkman, van Iperen, Van der Knaap Substraten, Relab den Haan, Aardbei-Extra, Hortus Supplies en Syngenta, en ook in de scholing van medewerkers, waarbij hogeschool Vilentum in Dronten een rol speelt. In het Horticentar krijgen studenten van middelbare scholen en universiteiten uit de hele Balkanregio cursussen aangeboden en leren zo in de moderne kassen te werken.

Greeve: "Zeker in landen als Macedonië is dat belangrijk, omdat het ontbreekt aan de technologische basiskennis om in de moderne glastuinbouw aan de slag te gaan. Het opleidings- en trainingstraject gaat daarin een cruciale rol spelen. In Sveti Nikole laten we zien wat er mogelijk is in land met de vele zonuren en goede klimatologische omstandigheden."

Het project wordt mede financieel ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Foto

 • <p>De demonstratiekas Horticentar.</p>

  De demonstratiekas Horticentar.

  Foto: Ron Stoop
 • <p>Bezoekers inspecteren met rechtsachter Bernardo Greeve het gewas in compartiment 3.</p>

  Bezoekers inspecteren met rechtsachter Bernardo Greeve het gewas in compartiment 3.

  Foto: Ron Stoop
 • <p>In Compartiment 1 worden tomaten geteeld.</p>

  In Compartiment 1 worden tomaten geteeld.

  Foto: Ron Stoop
 • <p>In zijn toespraak roemde ambassadeur Joop Scheffers de verbinding tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven.</p>

  In zijn toespraak roemde ambassadeur Joop Scheffers de verbinding tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven.

  Foto: Ron Stoop
 • <p>Studenten van de universiteit van Novi Sad - geflankeerd door de dochters van Aleksandar Stojkov verrichten de opening.</p>

  Studenten van de universiteit van Novi Sad - geflankeerd door de dochters van Aleksandar Stojkov verrichten de opening.

  Foto: Ron Stoop
 • <p>Lachende gezichten bij Mehrdad Damavandi en Bernardo Greeve.</p>

  Lachende gezichten bij Mehrdad Damavandi en Bernardo Greeve.

  Foto: Ron Stoop
 • <p>Interview van landbouwminister Mihail Cvetkov, met links van hem ambassadeur Joop Scheffers.</p>

  Interview van landbouwminister Mihail Cvetkov, met links van hem ambassadeur Joop Scheffers.

  Foto: Ron Stoop
 • <p>En in de Balkan kan een feestelijk orkestje met accordeon natuurlijk niet ontbreken.</p>

  En in de Balkan kan een feestelijk orkestje met accordeon natuurlijk niet ontbreken.

  Foto: Ron Stoop

Bert Hartman

Of registreer je om te kunnen reageren.