Home

Nieuws

'Digitale spionage risico voor tuinbouw'

Technologiebedrijven in de topsectoren zoals tuinbouw werden in 2014 vaker geconfronteerd met digitale spionage.

De AIVD heeft vorig jaar 'veelvuldig aanvallen op het Nederlandse bedrijfsleven' waargenomen. Deze aanvallen zijn voornamelijk gericht op het vergaren van intellectueel eigendom of vertrouwelijke informatie over investeringen, maar ook over fusies en aanbestedingen. Nederland is relatief kwetsbaar.

De Nederlandse economie behoort tot de meest concurrerende en innovatiefste economieën ter wereld. Het is ook de meest gedigitaliseerde, waardoor zij dus kwetsbaar is voor digitale spionage. Alleen is de omvang van de economische schade van digitale spionage moeilijk vast te stellen. Het ligt voor de hand dat verlies van intellectueel eigendom de winstmarges en marktpositie van getroffen bedrijven onder druk zet als gevolg van toenemende concurrentie op kwaliteit en prijs.

Bij digitale spionage door buitenlandse overheidsdiensten gaat het doorgaans om geavanceerde aanvallen. Kenmerkend is dat de aanvaller beschikt over bovengemiddelde expertise en ruime financiële middelen om deze doelgerichte aanvallen uit te voeren, schrijft de AIVD. Vaak worden meerdere aanvalstechnieken gecombineerd en worden plannen over meerdere jaren uitgesmeerd. Ook worden technieken gebruikt om de aanval te camoufleren en onderkenning te voorkomen. Gewone preventiemaatregelen zijn doorgaans niet voldoende om zo'n geavanceerde aanval tegen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.