Home

Nieuws laatste update:10 apr 2015

€2 miljard extra voor investeringen MKB

Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars en banken gaan de komende drie jaar €2 miljard extra investeren in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Om dit mogelijk te maken richt de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) twee investeringsfondsen op Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) en een Bedrijfsleningen Fonds (BLF). Het ministerie van Economische Zaken (EZ) ondersteunt het private initiatief van institutionele beleggers en stelt garanties beschikbaar.

De extra middelen zijn bedoeld om de Nederlandse economie te versterken. "Ondernemers kunnen hierdoor eerder de benodigde financiering aantrekken om te investeren in nieuwe producten en dienstverlening," aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Met het ALF kunnen MKB-ondernemers, die een beperkter eigen vermogen hebben, toch leningen tussen de €150.000 en €5 miljoen aantrekken.  De garantstelling die EZ beschikbaar heeft voor het Achtergestelde Leningenfonds maakt onderdeel uit van het aanvullend actieplan MKB-financiering. Hiermee werkt het kabinet aan verbetering van de kredietverlening. Vanaf 2009 is er dankzij de financiële instrumenten van de overheid meer dan €9 miljard aan extra kredietverlening mogelijk gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.