Home

Nieuws

'Tuinbouwbeleid provincies afstemmen'

Provincies overleggen te weinig in het Interprovinciaal overleg (IPO) over hun tuinbouwbeleid.

Daardoor wordt beleid niet afgestemd op andere provincies en kan dat ongewenste gevolgen hebben. Dat stelt Jan Jacob Van Dijk, gedeputeerde van de provincie Gelderland, recent in Groenten & Fruit. Vandaag wordt gestemd voor de nieuwe Provinciale Staten en Waterschappen.

Van Dijk (Gelderland) pleitte er bij andere provincies voor na de Ruslandboycot beleid af te stemmen. "Ik was bevreesd dat afzonderlijke provincies de telers zelf zouden steunen en dat er opgeteld dan misschien een minder wenselijk effect zou ontstaan."

Binnen het IPO bemerkte Van Dijk dat er weinig animo was bij provincies om beleid voor de tuinbouw af te stemmen. Dat moet veranderen, vindt de bestuurder. "We willen dat toch echt meer op de agenda krijgen van het interprovinciaal overleg."

Het IPO bevestigt dat in de landbouwcommissie (vitaal platteland) aan de orde is geweest glastuinbouwonderwerpen af te stemmen. "Er is toen van gezegd dat het niet de prioriteit heeft en dat provincies hun eigen beleid houden. Zoiets moet door alle provincies ondersteund worden. Die steun was er niet. Dat kan weer veranderen na de verkiezingen als ook het bestuur van de IPO vervangen wordt en een nieuw meerjarenplan wordt opgesteld."

Mogelijk verandert dat geleidelijk. Provincies spelen een steeds belangrijker rol bij besteding van Europese plattelandsgelden, waar de tuinbouw een groter deel van wil.

Of registreer je om te kunnen reageren.