Home

Nieuws

Storm veroorzaakt schade

Je kunt er de klok op gelijk zetten dat het huidige stormweer niet zonder schade blijft. Een belrondje leert dat er her de nodige (tunnel)folie is weg gewaaid en/of is gescheurd, en dat het nodige kapot is aan tunnels, kappen en stellingen in teelten als asperges en aardbeien.

Je kunt er de klok op gelijk zetten dat het huidige stormweer in veel gevallen niet zonder schade blijft. Een eerste belrondje leert dat er her de nodige (tunnel)folie is weg gewaaid en/of is gescheurd, en dat het nodige kapot is aan tunnels, kappen en stellingen in teelten als asperges en aardbeien.

De problemen beperkten zich deze keer zeker niet tot de windrijke gebieden aan de westelijke kant van Nederland. De bijgevoegde foto is deze ochtend gemaakt in zuid-Limburg, afkomstig van Jos van Hamont van DLV-Plant. Het is daar niet zo zeer de kracht van de wind die hier parten speelt, maar meer het ontstaan van windstoten tussen de heuvels. Raymond Notermans in Noorbeek is de hele dag al in de weer met wat hij aanduidt als 'calamiteitbestrijding' in zijn aardbeitunnels. "We hebben het nog onder controle, maar het valt niet mee.

 

Behalve aan folie en ijzer, is er ook de nodige schade aan de aardbeiplanten, aldus Van Hamont, vooral door bladbreuk. "Dat is nu even niet het eerste probleem", reageert adviseur Nol Jochems van toeleverancier Klep in Etten-Leur. Hij heeft ook al de nodige telefoontjes met schademeldingen van klanten gehad. "Veel telers moeten nieuwe folie en vliesdoek hebben. Dat gaat een probleem worden, want dat is juist in deze periode niet veel meer te krijgen."

Volgens het KNMI blijft het de hele dag onstuimig met (zeer) zware windstoten. Landinwaarts komen windstoten voor van 75 tot 100 kilometer per uur, maar in het noorden van het land kunnen aan het eind van de ochtend en in de middag windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur. Aan het eind van de middag en in de avond neemt de buiigheid toe, dan is bij de buien onweer en hagel mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.