Home

Nieuws laatste update:10 mrt 2015

'Stop openbare inschrijving pacht'

Zowel het CDA als SGP maken zich grote zorgen over de openbare inschrijving van pachtgronden die in het bezit van het Rijk en beheerd worden door Rijksvastgoed en ontwikkelingsbedrijf (RVOB). Dit lieten beide partijen weten tijdens de jaarvergadering van de Bond van Landpachters, maandag in Nijkerk.

Vorig jaar werd bij een openbare inschrijving €2.751 per hectare geboden door een boer. RVOB heeft eerder al aangegeven ook dit jaar dergelijke vrije inschrijvingen te organiseren voor pachtgrond. "Een openbare inschrijving schiet zijn doel voorbij", zegt CDA-Kamerlid Geurts. "Ik heb grote zorgen over het beleid van RVOB. Ik ga de strijd aan, want de Kamer gaat erover. Ik maak me zorgen. Toen ik die prijzen zag vroeg ik me af, hoe kan dat nou? Smeren deze bedrijven de hoge pachtprijs uit over de grond die ze in eigendom hebben? Dit is heel erg voor bedrijven met veel pachtgrond en die dat niet kunnen doen. Het kan niet zo zijn dat de overheid schaalvergroting aanjaagt. Dit is nu het beleid van de overheid, maar het is zeker niet duurzaam en het getuigt niet van goed rentmeesterschap. Als we de RVOB niet stoppen dan gaan ze door. Voor de bv Nederland is dit geen goede ontwikkeling."

De SGP en het CDA vinden dat openbare inschrijvingen duurzaam grondgebruik tegenwerkt. Dit omdat de nieuwe pachter de grond kortdurend in gebruik heeft en dan niet als prioriteit heeft om zuinig om te gaan met de grond.

Geurts vraagt zich af of het Rijk nog wel dergelijke grond in bezit moet hebben. Zeker als het gaat om niet-strategisch grond die mogelijk in aanmerking komt voor stedelijke uitbreiding, natuur of infrastructuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.