Home

Nieuws

'Retail vraagt jaarrond Spaanse groente met Milieukeur'

Stichting Milieukeur (SMK) verwacht groei op de Zuid-Europese groentemarkt nu uit Nederlandse retail vraag is naar jaarrond Spaanse en Italiaanse groente met Milieukeur.

Het Nederlandse teeltschema voor SMK is aangepast op de Spaanse situatie. Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten geweest met Spaanse telers. De vraag betreft producten van de Spaanse vollegrond en tunnelkassen, laat de woordvoerder van SMK weten.

Glasgroente

SMK verwacht in Nederland bovendien groei in de glasgroentesector. Het afgelopen halfjaar bleef het areaal glasgroente met Milieukeur stabiel met vooral veel tomaten (100 hectare), maar er komen een aantal grote bedrijven bij, verwacht de stichting.

Vollegrondsgroente

Bij de vollegrondsgroente is in Nederland het afgelopen jaar sprake geweest van forse groei. Het areaal nam toe van 2.372 naar 2.811 hectares. Prei (344 hectare), slagewassen (497 hectare), koolsoorten (ruim 600 hectare) zijn daarin de grootste producten.

Bij Milieukeurfruit is sprake van een stevige daling, maar dat heeft betrekking op Zuid-Afrikaanse teeltbedrijven. De verwachting is dat deze telers in 2015 hun Milieukeur certificering weer 'oppakken'. Citrus is in deze categorie het belangrijkste product (284 hectare), gevolgd door appels en peren (104 hectare) en blauwe bessen (41 hectare).

Of registreer je om te kunnen reageren.