Home

Nieuws

Provincies stemmen tuinbouwvriendelijk

De verkiezingen voor Provinciale Staten laten in de grote tuinbouwprovincies voor telers gunstige uitslagen zien.

Met groei van het CDA houden in Zuid-Holland, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland bestaande coalities een meerderheid. Deze provincies leverden (op uitzondering van Brabant) de verantwoordelijke tuinbouwgedeputeerde, waardoor bestendiging van het tuinbouwbeleid aannemelijk is. Of dat ook gebeurt moet nog blijken in komende coalitie-onderhandelingen in de provincies.

In Zuid-Holland pleitte CDA-gedeputeerde land-en tuinbouw Govert Veldhuizen op de valreep van zijn termijn voor een sloopfonds voor kassen in Zuid-Holland. Veldhuizen zal zelf niet terugkeren als gedeputeerde, maar het CDA kreeg 12,1 procent van de stemmen tegen 10,8 procent vier jaar geleden. De coalitie van VVD, CDA, SP en D66 houdt daar een meerderheid.

In Limburg is het CDA opnieuw de grootste partij onder leiding van Ger Koopmans, oud-landbouwwoordvoerder voor het CDA in de Tweede Kamer. De kans op het aannemen van de versnellingsagenda tuinbouw in Limburg en geld voor de uitvoering is daarmee toegenomen, zo lijkt het.

Extra geld

In Gelderland hebben VVD en CDA na de verkiezingen in Gelderland evenveel zetels in Provinciale Staten. Het CDA won er twee, de VVD verloor er twee. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk pleitte voor de verkiezingen voor extra geld voor marktontwikkeling van de tuinbouw in Gelderland. Die kans lijkt door de verkiezingsuitslag gestegen.

Brabant kan de komende vier jaar opnieuw door VVD, CDA en SP bestuurd worden, maar de basis onder die samenwerking is wel smaller geworden. VVD blijft de grootste partij. Onder de VVD-gedeputeerde Yves de Boer stak Brabant eerder dit jaar vele miljoenen in de ontwikkeling van glastuinbouw en werkt het de tuinbouwvisie verder uit.

Noord-Holland

In Noord-Holland kon het CDA geen zetels winnen. Dat maakt voortzetting van de coalitie met het CDA onzeker, zegt CDA-lijsttrekker Jaap Bond in regionale media: "We hebben ontzettend ons best gedaan en als dit dan het eindresultaat is, moet je afvragen of we nog wel in een college moeten gaan zitten." Ook zonder het CDA hebben de VVD, D66 en de PvdA een nipte meerderheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.