Home

Nieuws laatste update:30 mrt 2015

Mogelijk pas in 2016 verdrag VS

De EU en VS worden het mogelijk pas laat in 2016 eens over een veelomvattend handels- en investeringsverdrag, TTIP genoemd. Dat zei Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström tijdens een informele bijeenkomst van EU-handelsministers in Letland.

Eerder zei de EU steeds dat een overeenkomst op hoofdlijnen nog binnen 2015 uitonderhandeld moet zijn. Malmström noemt dat nu 'misschien niet haalbaar'.

De Zweedse zegt dat de EU hoopt dat een deal afgesloten kan worden voordat de regeerperiode van de Amerikaanse president Barack Obama afgelopen is. De Amerikaanse presidentiële verkiezingen zijn gepland voor november 2016. Eerder werd gespeculeerd dat TTIP vóór 2016 uitonderhandeld moet worden om te voorkomen dat de onderhandelingen een rol spelen in een verkiezingsjaar.
Hier kan tegenin gebracht worden dat het handelsverdrag van de VS, Mexico en Canada ook in een verkiezingsjaar werd beklonken. Een verdrag kan vergaande gevolgen hebben voor de agribusiness, die aan beide kanten van de oceaan beschermd wordt met soms stevige importheffingen, ingewikkelde douaneprocedures en verschillen in sanitaire- en fytosanitaire eisen. Nederland hoopt door een deal onder meer voor miljoenen extra zuivelproducten, groente en fruit uit te voeren.
De volgende onderhandelingsronde vindt in april plaats in Washington. De vraag of een speciaal beschermingsmechanisme voor buitenlandse investeerders onderdeel wordt van een deal, staat dan hoog op de agenda. Malmström zei eerder deze week dat een dergelijke afspraak, waarbij buitenlandse investeerders beleid kunnen aanvechten als ze zich gediscrimineerd voelen, essentieel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.