Home

Nieuws

'Model FrieslandCampina past glasgroente niet'

Een verwerkingsmodel als FrieslandCampina kopiëren naar de glasgroente kan niet werken.

Een voorstel om dit in te voeren is feitelijk naïef. Dat zegt Jos Bijman, universitair hoofddocent bedrijfskunde aan de Wageningen UR en coöperatiedeskundige. Hij reageert daarmee op de suggestie van consultantsbureau Roland Berger om dit model voor groente en fruit te bestuderen.

Bijman onderzocht juist de Noord-Europese groente en fruitmarkt via de GMO-uitvoering. "Het is eigenlijk geen relevante vraag. De hele sector van groente en fruit is veel complexer dan de zuivelsector. Melk is melk, dat moet altijd verwerkt worden. Het lijkt me naïef om te denken dit model in groente en fruit kan werken."

Bijman ziet parallellen met het idee bij het ontstaan van The Greenery. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Een ander argument van Bijman is dat er nergens ervaring is met zo'n ingrijpende strategiewijzigingen. "Ik zie in het buitenland ook niet snel modellen zoals FrieslandCampina in de groente en fruit."

Volgens het bureau Roland Berger kan de glasgroentesector in Nederland alleen overleven als de telers gezamenlijk het model van FrieslandCampina overnemen. Alleen het verwaarden van het bulkproduct tot een verrijkt eindproduct, door te snijden, vriezen, drogen, verpakken en verwerken en hoogwaardige natuurlijke ingrediënten als antioxidanten en natuurlijke kleurstoffen te vervaardigen, kan de teler uit de neerwaartse prijsspiraal halen. Daarvoor is volgens de consultants van de van oorsprong Duitse adviesgigant een coöperatie nodig met voldoende financiële armslag om de benodigde grote investeringen te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.