Home

Nieuws

Minder bestrijdingsmiddel op groente en fruit

Parma – Meer dan de helft (55 procent) van de groente en fruit in Europa bevat geen vindbare sporen van gewasbeschermingsmiddelen. En bijna alle groente en fruit (97 procent) valt binnen de normen die gelden voor residuen van bestrijdingsmiddelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit Efsa, gebaseerd op 81.000 monsters van groenten en fruit in 27 EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen in 2013.

In 1,5 procent van de monsters is sprake van overschrijding van de normen voor bestrijdingsmiddelen. In ongeveer 1 op de drie monsters (27 procent) werden resten aangetroffen van twee of meer bestrijdingsmiddelen.

Het onderzoek heeft betrekking op Europese producten, maar ook om ingevoerd voedsel van buiten de Europese Unie. Voor niet-EU-landen was het percentage producten met een overschrijding van de normen groter  5,7 procent dan voor landen van de EU. Maar er is sprake van een vermindering van de overschrijding. In 2012 was nog in 7,5 procent van de monsters van ingevoerde producten sprake van overschrijding van de normen.

Over de gehele breedte van de geteste producten is sprake van een verminderde overschrijding van de normen, aldus de Efsa.

Of registreer je om te kunnen reageren.