Home

Nieuws

Leegte stapt op om bijbaan bij PlantLab

Tweede Kamerlid Rene Leegte (VVD) heeft dinsdag zijn Kamerzetel per direct opgegeven.

Hij vertrekt omdat hij een betaalde bijbaan had bij het bedrijf PlantLab, dat hij niet in het register van nevenfuncties heeft gemeld. PlantLab is een bedrijf in Den Bosch dat technieken ontwikkelt om planten onder volstrekt kunstmatige omstandigheden te laten groeien.

Leegte gaf onder andere advies over het telen van thee, meldt RTL Nieuws. Dat zou raken aan de portefeuille Economische Zaken en Handel, die hij beheerde als lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Leegte zelf zegt in een verklaring dat hij van eind 2013 tot eind 2014 de betaalde nevenfunctie vervulde. "Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer. Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kame.r"

Leegte kwam eerder dit jaar al in opspraak omdat hij tijdens een telefoongesprek in de trein uit de school klapte over de manier waarop de VVD het aardbevingsdossier in Groningen afdeed.  Hem werd toen het woordvoerderschap op het aardgasdossier afgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.