Home

Nieuws 1 reactie

Investeerder stapt in robotisering groente

Participatiemaatschappij Active Capital zet een nieuwe stap in de robotisering van de groentesector. Eind 2013 werd de investeerder eigenaar van het Almelose Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON). En dat bedrijf heeft nu een meerderheidsbelang in het Delftse Lacquey, dat al vijf jaar werkt aan een robothand voor groente en fruit.

De robothand van Lacquey werkt al bij Haluco voor het volautomatisch inpakken van paprika's in stoplichtverpakkingen. Behalve voor verpakken kan de hand echter ook op talloze plekken in de voedingsindustrie van nut zijn. Voor verdere ontwikkeling en vermarkting van deze robots had het bedrijfje dat vanuit TU Delft is begonnen meer kapitaal nodig. Dat is er nu.

Voor verschillende productsoorten worden verschillende robothanden ontwikkeld. Dat maakt de opstart van de productlijn duur. En dat zorgt voor een afwachtende houding in de industrie, die in Nederland wordt overheerst door familiebedrijven met een praktische kijk. Als eenmaal de robothand zich in de praktijk bewezen heeft, dan kan het snel gaan, volgens directeur Richard van der Linde van Lacquey.

Voor het verder automatiseren en robotiseren van lijnen in groentesnijderijen werkte het Delftse bedrijf al samen met FTNON. Ook is Lacquey al actief in buitenlanden als de VS en China.

Eén reactie

  • J Baars

    Ik kan het bedrijf alleen maar van harte feliciteren dat ze deze kans hebben aangegrepen en duidelijk over de 'schutting' hebben gekeken. Ook ik heb er met veel belangstelling naar gekeken en zag de gigantische mogelijkheden welke er lagen om enerzijds eentonig werk te automatiseren en anderzijds machines te construeren welke weinig vloeroppervlak vragen. Daarnaast heeft het ook nog een geweldige invloed op de kwaliteit, dit in positieve zin.
    Ze hebben met recht een koe met gouden horens binnengehaald.
    Ik wens ze veel succes toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.